Overslaan naar inhoud

Zo werkt het Oplaadpunt

1. Kennismaking met de organisatie


We koppelen vaste psychologen aan jouw organisatie. Zo krijgen de medewerkers vertrouwde gezichten, maar kunnen we ook met een schuin oor luisteren naar organisatiebrede tendensen. Onze psychologen plannen een kennismakingssessie met de relevante spelers binnen jouw organisatie. Hierbij kun je denken aan de opdrachtgever, bedrijfsarts, bedrijfsmaatschappelijk werk, HR business partners, HR Learning & Development en verzuim casemanagers.  


​​​​Naar boven

2. Inrichting online omgeving


Jouw organisatie krijgt een unieke inschrijflink, waarop medewerkers zonder tussenkomst van een leidinggevende een sessie kunnen boeken. Deze link kun je verspreiden via het intranet en (indien aanwezig) interne nieuwsbrieven. Op dit online portaal worden ook alle psychologen voorgesteld, zodat medewerkers een goed beeld krijgt van de beschikbare psychologen. Indien gewenst kunnen we voorzien in communicatieteksten, zodat het goed gepromoot kan worden.


3. Het Oplaadpunt


Medewerkers boeken een tijdslot van 30 minuten. Voorafgaand aan de afspraak ontvangen zij een online vragenlijst die al kort zicht geeft op de reden van het gesprek en wat de betreffende medewerker zelf al heeft gedaan. Zo kunnen we de tijd effectief en kerngericht benutten. 

De sessies kunnen bijvoorbeeld gaan over stressklachten, hoe om te gaan met perfectionisme, een conflict met de leidinggevende en/of collega's, een gevoel van onzekerheid over eigen kunnen of tips om met bepaalde klachten om te gaan.


4. Optioneel: verwijzen

Soms is één afspraak genoeg om iemand weer lekker vooruit te laten gaan. Soms zal het zijn dat we medewerkers adviseren om na 3-4 weken weer in te checken om vervolg te geven aan het gesprek. Ook kan het zijn dat we adviseren een intensiever traject in te gaan, vanwege de ernst van de thematiek. Dit kan psychologische begeleiding zijn, maar kan tevens het al bestaande vitaliteitsaanbod of een consult bij de bedrijfsarts en/of bedrijfsmaatschappelijk werker zijn. 

Wij willen geen werk overnemen. Wij zijn vooral de lijm die ervoor zorgt dat de juiste professional bij de juiste hulpvraag in beeld komt, zodat we met elkaar jouw medewerkers gezond en flexibel kunnen houden. 


Naar boven​​​​

5. Tendensrapportages

Ieder kwartaal leveren wij een overzicht van het Oplaadpunt. Je krijgt op grote lijnen inzicht in het aantal gesprekken wat gevoerd wordt, wat terugkerende thema's zijn en of er doorverwijzingen zijn geweest. Wij zorgen er voor dat deze informatie niet teruggeleid kan worden naar individuele medewerkers, zodat we een veilige plek kunnen blijven. Zo houd jij grip op wat er gebeurt, zonder dat je je te veel hoeft te mengen in de inhoud.


6. Optioneel: organisatieadvies

Gesprekken voeren over individueel gedrag heeft veel zin in het voorkomen van stapelstress, maar leidt niet een structurele afname wanneer er cruciale elementen in de organisatie stress veroorzaken. Daarom bieden we naast de tendensrapportages ook organisatieadvies op de tendensen die wij waarnemen en hoe je daar op organisatieniveau mee aan de slag kunt gaan. Zo blijven wij geen pleisters plakken op open wonden en gaat het in jouw organisatie veel soepeler lopen. 


Meest gestelde vragen beantwoord

We geven je niet 1, maar zelfs 4 redenen!

  1. Uit cijfers van TNO blijkt dat langdurig verzuim per medewerker gemiddeld 91.000 kost. Het Oplaadpunt heb je er dus al uit wanneer je verzuim van één tot twee medewerkers voorkomt.
  2. 62,2% van de ziekmeldingen bij de bedrijfsarts vinden hun oorsprong in psychische klachten (Bron: beroepsziekten.nl). Het tijdig inzetten van psychologische ondersteuning kan dus leiden tot een verminderde inzet van de arbodienst.
  3. De manager wordt productiever, omdat hij/zij minder geleid wordt door acute hulpvragen. Meer focus leidt tot meer output. Ditzelfde geldt voor alle medewerkers die beter presteren wanneer ze beter in hun vel zitten.
  4. Daarnaast geeft het oplaadpunt je advies op basis van input van medewerkers. Geen loze investeringen meer in trainingen waar eigenlijk niemand op zit te wachten. Investeer enkel in hetgeen wat leidt tot effectieve, duurzame resultaten. Bottom-up dus.

De bedrijfsarts komt vaak pas -ten onrechte- in beeld wanneer iemand al ziek is gemeld. Hij/zij kijkt voornamelijk naar de inzetbaarheid en de juiste weg hier naar toe. Wanneer er vragen zijn van psychische aard verwijst de bedrijfsarts door naar psychologen – ons dus. 

Door preventief te werken met het Oplaadpunt, kun je de bedrijfsarts inzetten wanneer er langduriger verzuim aan de orde is. Met het Oplaadpunt zal de bedrijfsarts ontlast worden in zijn/haar (vaak te) grote caseload. Wederzijdse verwijzing is door korte lijntjes mogelijk om zo efficiënt mogelijk te werken.

Nee. De vertrouwenspersoon heeft een belangrijke rol bij zaken omtrent ongewenst gedrag op de werkvloer. Hij/zij begeleidt de medewerker om zo snel mogelijk tot een veiligere werkomgeving te komen. De vertrouwenspersoon kent de wegen binnen het bedrijf goed en adviseert de medewerker welke stappen gezet kunnen worden.

Het Oplaadpunt richt zich op de mentale gevolgen van ongewenst gedrag. Wanneer iemand bij de vertrouwenspersoon geholpen wordt om naar oplossingen toe te werken, kan de medewerker bij het Oplaadpunt terecht om te praten over de mentale impact die de ervaren situatie heeft gemaakt. Indien nodig verwijzen wij mensen door naar de vertrouwenspersoon voor concrete actie aangaande de ongewenste situatie.

Nee, wij zijn geen officiële verwijzer, maar wij kunnen door onze expertise wel gericht advies geven over de juiste plek om hulp te zoeken. Ook voorzien wij mensen indien nodig van een inhoudelijke brief naar de huisarts, om de verwijzing vlot te laten verlopen.